Solskensbullar:
Ingredienser till 24 st
1 paket jäst ( 50 g)
100 gr smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
ev 2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl marsán eller vaniljkräm
Pensling
1 ägg
Garnering
smör och socker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Sätt ugnen på 250 grader.
Tillsätt salt, socker och ev kardemumman. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i ca 8 minuter. Degen ska bli blank, smidig och släppa från kanterna. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter till dubbel storlek. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på bakbordet. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i 2 delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 15 minuter.
Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare i ca 10 minuter.
Pensla bullarna med ägget och grädda mitt i ugn i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Pensla bullarna med smält smör och doppa de i strösocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar